nyhet

Drømmen om å starte barnehage
Av May-Britt A. Tenold
Publisert 11.februar 2017

Jeg er på kjøretur ut til Grindheim på Radøy for å snakke med en dame som har klart å starte sin egen familie- og gårdsbarnehage. Hun har fått det til! Hvordan gjorde hun det? Hvilke problemer møtte hun på underveis? Og hvorfor ville hun gå i gang med dette prosjektet?


-Hvis man lærer hvordan det er å ha ansvar og omsorg for dyr, tenker jeg at man kan komme langt her i livet, sier Jeanette Villanger Håland.


Ideen om å starte barnehage kom egentlig veldig spontant. Vi overtok gården til svigerforeldrene mine i forfjor og visste ikke helt hva vi skulle satse på.  På ferie med familien fikk vi ideen fra onkelen til svigermor. -Der har du det! sa jeg til mannen min, Stig. Jeg syntes umiddelbart det var noe i dette. Stig tolket det nok mer som en spøk i starten, sier Jeanette og ler.


Jeg har en gutt som elsker å være ute og i kontakt med dyr, og savnet egentlig et barnehage-tilbud som kunne passe for han. Ettersom det bare fantes kommunale barnehager på Radøy, tenkte jeg at dette kanskje var et tilbud som andre også ville sette pris på. Etterhvert ble det klart at dette MÅTTE jeg bare gjøre.


Jeg tok kontakt med kommunen for å høre hvordan vi skulle gå frem. Radøy kommune var veldig behjelpelige, men understreket samtidig at det var full dekning av barnehageplasser i kommunen. Kom vi til å få søknader? Kom jeg til å få nok ansatte og pedagoger til å komme ut til Grindheim? Var dette noe folk ville ha?


SØVNLØSE NETTER

Skal jeg starte barnehage må alt være på stell. Folk skal jo tross alt levere fra seg det kjæreste de har, og må kunne stole på at barna blir ivaretatt på best mulig måte. Det skal være trygt og sikkert. Det ble mange søvnløse netter. Jeg hadde i utgangspunktet ingen erfaring med barnehagedrift.


Vi hadde noen byggtekniske utfordringer og måtte søke om bruksendring. Den største utfordringen ble likevel HMS-delen, som jeg også anser som noe av det viktigste å ha på plass. Jeg satt og grublet over søknaden til miljørettet helsevern med delte følelser. Glad for at det er strenge krav til barnas trygghet, samtidig ante jeg ikke hvilken ende jeg skulle begynne i. Hvilken forutsetning hadde vel jeg for å kunne skrive rutiner om alt fra håndvask til bombetrusler?


Jeg tenkte at dette kommer aldri til å gå. Det hele var mye mer omfattende enn jeg kunne forestille meg. For å være ærlig vet jeg ikke om jeg hadde våget å begi meg ut på dette dersom jeg hadde visst rekkevidden av det. Jeg var på nippet til å gi opp, men det var da en fantastisk dame tok meg med på et gratis seminar om behandling av personopplysninger i barnehagen.


SYSTEMER SOM FUNGERER I PRAKSIS

Jeg blir så glad når jeg snakker om det! På seminaret gikk det opp for meg at det fantes et system som hadde alt! Der satt jeg i utgangspunktet med tunge skuldre, og en bil som var stappfull av HMS-dokumenter som jeg ikke visste helt hvordan jeg skulle gripe fatt i. Med StyrerAssistenten fikk jeg alt på plass fra A til Å. Gleden og lettelsen var stor, og det var fantastisk å komme hjem å fortelle dette videre til familien min. 


En ting er å ha en HMS-perm full av dokumenter, men hvordan skal du dra nytte av den når du står i en situasjon med gråtende barn på tur? Med dette systemet har vi de viktige dokumentene tilgjengelig på telefon til enhver tid. Dokumentene blir til og med vedlikeholdt og oppdatert etter gjeldende lover uten at jeg trenger å gjøre noe!


Det gikk seg til. Pedagogen kom i siste liten, og det kom mange søknader fra familier som ville at deres barn skulle gå i min familie- og gårdsbarnehage. Da jeg fikk Miljørettet Helsevern på besøk, var de tilfreds, og kunne bekrefte at jeg hadde alt på stell.


Jeg har også valgt å ta i bruk eBarnehage. Foreldrene synes dette er helt supert! Her får de dagslogg og bilder som tidligere ble skrevet ut på dårlig papir rett i lommen. Nå slipper vi gule lapper, og det blir lett å si fra til foresatte at barnet f.eks ikke har nok varme klær uten at andre får det med seg. Foresatte får all informasjon på ett sted, og vi sparer tid ved å unngå utskrifter og vedlikehold av informasjon på flere ulike steder.


DE VIKTIGE DYRENE

Vi har en gutt her som var livredd for høns! Dette blir en utfordring, tenkte jeg. Men nå har han plutselig blitt tøffere og i går ville han kose med geitene. Med litt tid går det seg til. Det er fantastisk å oppleve. Jeg blir så stolt når jeg ser at de plutselig mestrer noe som tidligere var helt uaktuelt. Jeg blir rørt av barnas utvikling, og over at jeg får delta i deres oppvekst.


Man lærer mye av å blir kjent med, ha ansvar og omsorg for dyr. Barna her synes det er kjempe stas! Geitene er kanskje litt vel tamme, sier Jeanette og ler. Men de er helt herlige og kosete.  


Nå har vi en katt og en hund, to kaniner, tre høns, og 4 geiter. Dessverre har vi også fått oppleve og miste noen dyr. Vi hadde to store ender, men de ble tatt av ørnen her i forrige uke. Da ble det stor sorg, særlig hos de største barna. Slik er naturens gang. Vi har planer om å lage til noe med tak over for å beskytte dyrene, slik at barna kan få gå inn til de for kos og stell.


VERDENS VIKTIGSTE JOBB

Til høsten skal jeg starte studiet med barnehagelærerutdanning på deltid. Det er viktig med kompetanse og bemanning etter behov. Jeg er spent på hvor mange søknader vi får inn denne gangen! Jeg vet allerede om noen, og håper vi får mange! Vi har rikelig med areal og er innstilt på å utvide etter behov. Jeg ser kanskje lett på ting i starten, sier hun og kikker opp i taket. Men dersom det er interesse for dette vil vi utvide. Det er mulig min mann blir noe frustrert over alle mine innfall og ideer, sier hun og ler. Her får han ønsker om å bygge alt fra sølekjøkken til bensinstasjoner. Jeg er skeptisk til for mange lekeapparater, og ønsker å benytte naturen i størst mulig grad.


Det er mange fordeler med at det er en familiebarnehage. Vi kommer svært nær hverandre og har det veldig hyggelig. I starten var jeg skeptisk til at vi bare hadde en pedagog i en 40% stilling. Jeg synes likevel det går seg til når vi forholder oss til rammeplanen. Nå skal jeg jo også heve min egen kompetanse, og jeg tror at barnehagen vil ha store fordeler av at jeg selv blir barnehagelærer. Jeg gleder meg! Jeg har alltid beundret de som jobber i barnehage, og synes det er verdens viktigste jobb.


Det er viktig for meg at folk ikke har inntrykk av at vi bare passer barna deres, men at vi faktisk har ett pedagogisk opplegg og at vi følger rammeplanen. 

Gøy med sølekjøkken!


Fakta:
Grindheim familie- og gardsbarnehage startet  opp i august 2016

Antall barn: 8
Antall plasser: 10
Antall Ansatte: 4
Dyr: kaniner, høns, geiter, hund, katt

 
Vi bruker informasjonskapsler for å måle trafikk og forbedre brukeropplevelsen på nettsiden